Mi fán terem? | Hygge

Hygge mondod?



Napjaink egyik legfelkapottabb trendje a dán eredetű, legtöbb nyelvre lefordíthatatlan hygge jelensége. A hygge (ejtsd kb: hügge) szó csak körülírható, de tökéletes tükörfordítása a magyar nyelvben sem létezik - egyelőre. Amikor legelőször hallottam róla, olyan jelenségre asszociáltam, ami megnyugtató, lecsillapító, pillanatot átélő, meghitt, csendes, szeretteink és kedvenceink körében eltöltött időt szimbolizál. 

A neten keringő definíciók szerint a hygge nem más, mint egy halom szívet melengető, lelket gyógyító érzésből álló antistresszgombolyag. Egy életérzés, és életfilozófia. Meghittség, melegség, barátságosság, a valahová tartozás érzése, jól ismert, biztonságot adó környezet, minőségi jelenlét, komfortosság, megelégedettség, őszinte vidámság, csordultig telt kellemes pillanatok. A mindennapok egyszerű, apró örömei közben átélt érzés, amik boldoggá és teljessé tesznek.

Mindenki másképp csinálja



Amikor arra kerül a sor, hogy muszáj leereszteni, ki kell engedni a fáradt gőzt, mert a mindennapok hülyesége feléli a szervezetünk aranytartalékait, mindenki másképp csinálja. Már aki egyáltalán hozzá tud fogni. Az általános vélekedés szerint a dánok a többi északi - svéd, norvég - emberhez hasonlóan más mentalitással bírnak, és másként relaxálnak, másként stresszmentesítenek, mint pl. Dél-Európa népe. Míg az olaszoknál egy hatalmas családi ebéd a sztereotipikus kép a kikapcsolódásról, addig az északi népeknél a zord, hosszú téli éjszakákon bekuckózó meghitt teázás lehet a stresszoldó kulcs a kandalló előtt ülve, egy vastag takaróba burkolózva. Mi pedig innen Közép-Európából búslakodva irigykedünk, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb. Nyilván érdemes gyököt vonni a filmekben látott általánosításokból, mert máshol sem kolbászból van a kerítés, de ha okosan gondolkodunk, sok-sok mindent átültethetünk a saját hétköznapjainkba, amiről kipróbálás után eldönthetjük, hogy megtartjuk szokásként, vagy kipróbálunk más opciót helyette. Állítólag a dánok a bolygó legboldogabb népcsoportja, szóval valamit csak tudnak arról, hogy hogyan kell csinálni.

Hogyan teremts hygge atmoszférát



Kapcsolódj le

Nemrég írtam a digitális méregtelenítésről, ami bizonyos szinten kapcsolódik ehhez a témához is. A mindennapok során a digitális köldökzsinórra kapcsolódva egyáltalán nem tudjuk elengedni a feszültséget. Ha úgy érzed, túl dinamikus az impulzus, amit az okos eszközeid nyújtanak, lassíts a tempón, és kapcsold ki az értesítéseket. Nem fogsz semmiről lemaradni, vagy kimaradni, ha néhány napig nem olvasol el minden egyes emailt, vagy értesítést.

Mackónadrág, vastag takaró

Ha komfortos ruháról beszélünk, mi más juthatna az eszünkbe, mint a puha kedvenc mackóalsónk és pulóverünk? És valljuk be őszintén, mennyivel kellemesebb és kényelmesebb, ha abban kuckózunk be olvasni, vagy beszélgetni a kanapén? Van otthon egy puha pléded? Akkor máris egy lépéssel közelebb vagy a hygge-hez.

Gyertyák és hangulatvilágítás


Felejtsd el a spotlámpát. Azon túl, hogy az éles fények rontják a szemet, a hideg kék fény nem fog segíteni az ellazulásban. A hangulatos világítás, a pislákoló gyertyafény komfortosabbá, és meghittebbé teszi a pillanatokat.


Meleg kakaó, forró csoki

Nem hiába mondják, hogy a langyos tej, vagy kakaó segít este elalvás előtt azoknak, akik nehezebben tudnak pihenni, és kikapcsolódni. A kényeztető bögrényi finomság, forró csoki meghittséget hozhat, és megnyugtathat. 

Frissen sült süti, komfortos ételek


Mindannyian ismerjük a nagyik vagy a szüleink konyhájából kislisszanó frissen sült bukta vagy piskóta illatát. A házi kenyér héjának ropogását, a szaftos, laktató, melengető ételek megnyugtató illatát és ízét. Főzzetek együtt a családdal, vagy a barátokkal olyan ételeket, amit szívesen fogyasztotok, és közben alkalom nyílik egy jó beszélgetésre is. És ha éppen egy zacskó gumimaci teremti meg számodra a hangulatot, ne fogd vissza magad.



Egy jó film, egy jó könyv

A kedvenc könyved, a kedvenc filmed, bekuckózva olvasni vagy nézni: kikapcsol és ellazít.

Természetközeliség

Egy séta a folyóparton az esti napsütésben, vagy az erdei sétányon a hozzánk közelálló emberekkel beszélgetve, egy klassz kirándulás a közeli hegyekbe, vagy csak egy séta a közeli parkban – gyakorlatilag nullköltségvetésből kihozható, és garantáltan feltölt energiával, ahogy a madarak csicseregnek.


Természetes berendezés, minimalizmus

Az észak-európai házak, lakások berendezése nagyon egyszerű, minimalista stílusban kivitelezett, és nagy mozgásteret enged. Gyakran használnak natúr fát, fehér, és pasztell színeket, zöld növényeket, egyszerű dekorációkat. A túlzsúfolt berendezés szűkíti a teret, a levegős, természetközeli berendezés viszont nagyobb látszatúvá, ezáltal komfortosabbá is teheti a kis tereket. A szobanövények pedig nem utolsósorban a levegőt is tisztítják.

Barátok, család, minőségi idő

Befelé fordulás a többiek felé fordulva? Lehetséges. Az általunk kedvelt emberekkel együtt töltött idő még az introvertáltakra is jó hatással van. Az ember alapvető szükséglete a fiziológiai szükségleteken túl a biztonság, a szeretet és a valahova tartozás igénye, ezek teljesülése nélkül lehetetlen további szintekre lépni a Maslow-i szükséglethierarchia szerint is.


Hygge bármikor



Bár alapjában véve a hygge a hosszú téli estékre alapozó, bekuckózós meghittség képét juttatja eszünkbe, a hygge hangulatot az év bármely szakában megvalósíthatod. 

A tavasz a bimbózó, virágzó fák, az éledező természet, a hosszabbodó nappalok, párás reggelek időszaka. A megújulás évszakában is pont annyira hygge egy tavaszi eső után vastag kötött pulcsiban sétálni a virágillatban, mint egy téli estén a kandalló előtt összegömbölyödve melegedni.

Ősszel az illatos gyertyák, a sütőtök és a sült gesztenye íze, a hosszú, lassú, bágyadt, bíbornarancs naplementék színe is lehet ugyanolyan hygge, mint a forró kakaó karácsony reggelén.

Nyáron a teraszon üldögélve egy mentás limonádéval a kezünkben egy meghitt családi vagy vidám baráti beszélgetés, egy bográcsozás, nyársalás után a tűz mellett éjszakába nyúlóan csillagot számolva pont ugyanolyan hygge, mint a téli ellazító habfürdő a kádban. 


A mindennapok során szükségünk van arra, hogy lelassítsunk, megtanuljuk értékelni a pillanatokat, a pillanatnyi örömöket, önmagunkat, másokat, és megtanuljuk kihozni a legtöbbet abból, amit éppen átélünk. Ha citromot kapsz az élettől, csinálj belőle hűsítő limonádét, az már hygge. Ha csepereg az eső, fel a gumicsizmával, a réteges ruhával, senki sincs cukorból, a víz pedig megszárad, egy hatalmas esernyő alatt klasszul elcseveghetsz a barátnőddel a parkban sétálva egyet. A dánok a lehangoló téli mínuszokban is megteremtik a hangulatot, miért éppen nekünk ne sikerülne?

Megjegyzések