Fancy Food | Ibolyaszirup és ibolyás cukor

Nem viccelek

Leszedni és leszirmozni egy pillanat másfél óra műve volt. A végén már nem tudtam kitalálni, hogy betéptem a masszív ibolyaillattól, vagy a repetitív manuális munka hatása, vagy mitől vagyok annyira kába, és totálisan zen állapotú. Amíg szedegettem a szirmokat, teljesen elért a flow élmény. De komolyan.


Ibolyaszirom Ibolyaszirup


Tudtam volna még folytatni, csak már éjjel kilenc volt, és majd’ lecsukódott a szemem, úgyhogy megálltam 15 gramm (!!!) sziromnál, és hagytam néhány fej virágot a cukorba is. Merthogy ibolyaszirup és ibolyacukor készült. Ha hétvégéig nem virágzik el teljesen az egész kertet beterítő ibolyaerdő, akkor TALÁN nekiállok dzsem és méz készítésének is.

A folyamat kissé időigényes, de csak a virágok leszirmozása miatt, a szirupkészítés pillanatok alatt megvan, a cukrot pedig csak rétegezni kell.


Kis növényhatározó

Az illatos ibolya (Viola odorata), az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozik, Európában és Ázsiában őshonos, Észak-Amerikában is elterjedt évelő növény. Gyöktörzséből indák fejlődnek, tőosztással, magvetéssel is szaporítható. Szíves vállú, kerekded tőlevelei vannak, sarkantyús virágai tőkocsányon fejlődnek, toktermését pelyhes szőrzet borítja. Fehér vagy lila színű, illatos virágai tavasszal nyílnak – nálam rózsaszín virágú bokrok is virágoznak.

Illatos ibolya

A félárnyékos helyet kedveli, nem véletlenül lelhető fel a legtöbb erdő aljnövényzetében, bokrok alatt, tisztások szélén, ilyenkor tavasszal vidám kékeslila virágával színezve és illatozva be a környéket.  Virágából Dél-Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak, kimondottan illatszeripari célokra termesztik.

Virágait kandírozva, saláták, desszertek díszítésére, illatosításra használhatjuk, főzhetünk belőle szörpöt, szirupot, dzsemet, ibolyakocsonyát, díszíthetjük vele italunkat jégkockába fagyasztva. A levelek ehetőek (én még nem próbáltam), salátákban használják. 

Ibolyatörténelem

Az ibolya illata minden más virágétól eltér, csupán néhány virágnak van valamelyest hasonlító illata. A görögök a virágot ’Ion’ névvel illették, amiből az ibolya illatanyagát adó jellegzetes kémiai alkotóelem, az ionone neve is származik.

A viktoriánus korban széles körben népszerűvé vált ibolya édes illata miatt azóta is kedvelt kozmetikai alapanyag. 

Illatos ibolya

Később a növényt Európában és Keleten is széles körben termeszteni kezdték, a virágokat és a leveleket külön gyűjtötték illatanyag-kivonat készítés céljából, a virágokat cukrászati és gyógyászati alapanyagként hasznosították.

Nem tudni, hogy napjainkban a virágok valódi kivonatát használják-e még parfümökben, viszont a levelekből készült kivonatot manapság is használja a modern parfümipar. Az ibolyavirágból nyert olaj az egyik legdrágább parfümipari alapanyag.

A középkorban szinte minden része alapanyagul szolgált a középkori gyógyászat számára. Köptetőként, légcső- és hörghurut kezelésében használták. A virág forrázata és az abból készült szörp enyhe hashajtó, köhögés, hörghurut esetén köptető, izzasztószerként, álmatlanság, fejfájás elleni teák alkotórészként vagy idegnyugtatóként is használatos volt.

A feljegyzések szerint többek között Napóleon, Goethe, és Sissi is imádta az ibolyát.

Többet olvashatsz a fentiekről itt és itt.

Ibolyaszirup-matek

Számoljunk csak: 0,7 liter ibolyaszirup a boltban 3600 Forint, ami annyit jelent, hogy egy liter 5100 forintba kerül. A házi előállítási költség körülbelül egytizede, ha mindent összeszámolok.

Ennek fejében megéri, ha nem zavar, hogy a szedéssel és a leszirmozással elmegy másfél óra.

Az általam készített szirup nagyon szép élénk pink színű (a citromlé az eredeti kék színt pinkké változtatja), édes, virágillatú és ibolyaízű csoda lett.

És ha engem kérdezel, nekilátnék még egyszer, sőt, még kétszer is az elkészítésnek.

Ibolyaszirup recept

hozzávalók

  • 15 gramm ibolyaszirom (csak a szirom, a zöld részek nem játszanak)
  • 150 ml víz
  • 15 ml frissen facsart citromlé
  • 300 gramm cukor

elkészítés

1. A szirmokat tedd egy befőttesüvegbe, és öntsd nyakon 150 ml felforralt vízzel és a citromlével. Keverd meg, majd zárd le, és hagyd állni 24 órát.

2. Szűrd le és nyomkodd ki a szirmokat, hogy minden cseppjét kinyerd. Az ibolyaszirmok levét szűrd át még egyszer nagyon apró lyukú szűrőn, vagy tea/kávéfilteren, és tedd egy forralóedénybe a cukorral együtt.

Ibolyaszirup recept

3. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett melegítsd addig, amíg a cukor felolvad. Zárd el a tüzet alatta, és hagyd állni 5 percig, majd szedd le a tetején keletkezett habot. Ismételd meg a melegítést, amíg az edény alján buborékok kezdenek képződni.  Zárd el, és hagyd kezelhető hőmérsékletűre hűlni. Melegítés közben kissé „zöld” illata lesz, de ez ne tántorítson el. Ahogy hűlik, enyhül a zöld illat, és enyhe ibolyaillat marad hátra.

4. Végül tedd csírátlanított (forróvízzel kimosott, szárított) üvegbe, és zárd le légmentesen.

Kihűlés után tárold hűtőben, ha minden igaz, fél évig eláll.

Valójában minden lépéshez odaírhatnám, hogy „Csodáld meg a gyönyörű pink színét”. Számomra ez valami meseszép, élénk pink tavaszi csodaszín. Nem tudok betelni vele. Egy darabig még dervisként keringtem a konyhában és szimatoltam a maradék ibolyaillatot. A fakanálról pedig eltüntettem a szirupmaradványokat per os, jelentem igen finom, és utána még az agyhullámaim is kisimultak – tényleg nyugtató hatása van.

Ibolyaszirup recept

Felhasználható koktélokhoz, sütihez, jégkrémhez, bonbonokhoz, pohárkrémekhez, vagy limonádéhoz. Vagy egyszerűen piskótára, a fagyira, vagy a palacsintára csorgatva.

Enyhe hashajtó és vérnyomáscsökkentő hatása miatt mértékkel fogyasztható.

Dekoratív, illatos, finom, és nem utolsó sorban nagyon menő, amikor megkérdeznek, mit csináltál a hétvégén, és azt válaszolod: ibolyaszirupot főztem.

Ibolyaszirup recept


Ibolyás cukor recept

hozzávalók

  • egy maréknyi megmosott, megszárított ibolyavirág
  • 150 gramm kristálycukor

elkészítés

Egy üvegben rétegezd a cukrot és a virágokat felváltva, és zárd le légmentesen. Néhány nap után a cukor átveszi a virágok illatát.

Ibolyás cukor


Használható kristálycukorként vagy porcukorrá őrölve desszertek tetejére szórva, vagy krémekbe, édességekbe alapanyagként.

Ibolyás cukor



Hasznos infok a gyűjtéshez
Ha nem ismered 100%-os pontossággal a növényeket, ne szedj le semmit, és ne indulj neki egyedül, inkább kérd szakértő segítségét.
Ha nem a saját kertedben szeded, vedd figyelembe, hogy magánterületen a tulajdonos beleegyezése, engedélye kell ahhoz, hogy bármilyen virágot (vagy bármilyen termést, gyümölcsöt, fűszálat, kavicsot, tobozt, száraz ágat, bármilyen bármit) le- vagy felszedhess, vagy gyűjts.
Ha nem a saját kertedben és nem magántulajdonú erdőben szeded, vedd figyelembe a természetvédelmi, erdőgazdálkodási törvényeket és rendeleteket.
2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
1996. évi LIII. törvény a természet védelméről
275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről
Ha engedélyed van, és tudod is mit csinálsz, vedd figyelembe, hogy más is gyűjtheti.
Ha leszeded, tedd úgy, hogy a természet ne károsodjon. Nem szaggatjuk ki tőből a növényeket, nem törünk le ágakat és nem aratunk sáskamódra – egy helyen mindig hagyunk annyit, hogy regenerálódni tudjon a növény, és másnak is jusson.



Gyógynövények fogyasztása előtt a saját érdekedben minden esetben kérd ki orvosod véleményét.

Megjegyzések