Kerti madárhinta



Nem mondom, hogy egyszerű volt kifúrni 8 db 5 cm mély 8-as furatot akácfában alig 50 kg-os testtömeggel és téli, a nullához konvergáló erőnléttel. De sikerült. Igazából az is megfordult a fejemben, hogy egy esetleges zombiapokalipszis esetén mi a fenét csinálnék ennyi (nulla) energiával. Inkább fogjuk rá a téli fáradtságra.  Mindenesetre erősítésnek jó volt a szitu, a hátizmom másnapra teljesen beállt, a nyakamat is alig tudtam fordítani. De a lényeg az, hogy sikerült, és meglehetősen jól – véleményem szerint. 

A kiindulási pont szerint adott volt három darab tűzifa, ami félrerakásra került, lévén a formájuk különleges, így nem ítéltük máglyára őket az emberiség zord hidegben történő melegítése érdekében. Gyakorlatilag három darab fél farönk palástgyűrűje háncsostól. (Ez egyáltalán értelmes?) Az egyik ilyen öblös fadarabban Anya a téli hóesés kezdetekor madáreleséget tett ki a kis szárnyasoknak. Ezt az ötletet továbbgondolva (kösz, Anya!) másnap reggel úgy ébredtem, hogy ebből a két másik fadarabból cuki kis madárhintát lehetne készíteni, amit két kötél segítségével gyakorlatilag bármelyik, viszonylag vízszintesen futó faágra fel lehet erősíteni. Így a kenyeret és cirkuszt a népnek elvet követve evés közben hintázhatnak is a madarak.  Már ha nem lesznek tengeribetegek. Tengeri. Ja igen, azt is lehet beletenni. Bár ez utóbbit inkább a nagyobb testű madarak eszik, szóval maradjunk a téli vegyes apró magvas, vagy a napraforgó magvas etetésnél. Mivel a nagy madarak ebbe a kis etetőbe nem férnek be. Igen, ez diszkriminatív. Ennek kompenzálására a nagytermetű madarakat etessük földi etetőn. 

De most vissza a tárgyhoz, mert már megint túl sokat sztorizok, és nézzük milyen egyszerűen készült ez a madáretető-madárhinta kombinált kerti szerkezet.

Hozzávalók:


  • két darab, egymáshoz méretben nagyjából illő fél farönk külső palástja
  • kókuszrost vagy jutakötél
  • a kötél vastagságának megfelelő fafúrószár
  • fúrógép

Elkészítés:

A két palástot fúrd át a négy-négy sarkánál kb 3 cm-re a szélektől


A kötelet vágd le a szükséges hosszra, én kb 2*2 m-t használtam.

Az egyik kötelet fűzd át az alsó résznek szánt fadarab jobb oldalán mindkét lyukon alulról felfelé úgy, hogy a kötél közepe fogja tartani az etető alját. Ismételd meg a másik oldalon a másik kötéllel.

Határozd meg, milyen magasra szeretnéd a felső részt, a kötélen köss mind a négy szálon egy-egy görcsöt, ami a tetejét tartani fogja.

Fűzd fel a tetőrészt is. Ezzel készen is vagy.


A két szélső kötélből kötött csomó segítségével az ághoz erősítheted a hintát.

Töltsd meg eleséggel, és szuggeráld, amíg megjelennek az első madarak, és már kész is a meleg szobából az ablak mögül nézhető kerti mozi télre.

És ne feledd, a madarak számítanak rá, hogy eleséget találnak ott, ahol már egyszer ettek. Felelős vagy értük, ezért folyamatosan pótold a kihelyezett madáreleséget, ha elfogyott.


Megjegyzések