Sütőtökös nudlik sajtszószban

Maradék sütőtökpüré. Mi legyen belőle? Hát persze, hogy nudli. Egyébként mennyivel elegánsabb lenne a sütőtökgombóc elnevezés. Vagy a sütőtökös gömböc. Szándékosan azért nem nevezem gnocchinak, mert ez igazából nem az. Ez nagyjából olyan, mint a mi magyar burgonyagombócunk, csak van benne más is. Javarészt sütőtök. Hirtelen ötlet, hirtelen recept.

Csumiszkolós, kézzel gyúrós kaja, úgyhogy a gyurmázni és maszatolni szeretők előnyben. Ha végeztünk, jöhet a barter: cserébe a melengető vacsiért, valamelyik családtagnak adjuk ki alvállalkozásba a konyhatakarítást. Merthogy garantáltan liszt lesz mindenütt. De megéri, mert nagyon finom.

Sütőtöknudlik sajtszószban.


Hozzávalók:

a nudlihoz
  • 10-15 dkg sült, kihűlt sütőtök húsa
  • egy kb 5 dekás hideg főtt krumpli lereszelve
  • kb 20 deka liszt, de ez attól függ, hogy mennyire leveses a tök
  • só, fehérbors, pici szerecsendió
a sajtszószhoz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • kb 3 dl tej
  • 10-15 dkg reszelt félkemény sajt (amilyet szeretsz)
  • fehérbors
  • löttyintésnyi worchestershire szósz
  • csipet cayenne bors
  • pici mustár
  • kevés petrezselyem  (jó a szárított is)

Elkészítés:


A nudlihoz a sütőtökhúst villával összetöröm, majd a lereszelt főtt krumplival és a fűszerekkel egyneműre összekeverem. Apránként hozzáadom a lisztet. Szándékosan nem mondok konkrét mennyiséget, mert annyi lisztet kell hozzá adni, hogy ne legyen ragacsos, de túl kemény se. A liszttel vigyázni kell, mert ha túl sokat adsz hozzá, a nudlik közepe nem fő meg rendesen. Hosszú rudakat sodrok belőle, majd késsel kb egyforma hosszú nudlikká vágom, majd kissé ovális formájúra sodrom. Tálcára sorakoztatom őket, és lobogó, forró, sós vízben kifőzöm. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyom főni. (Ha nem vagy biztos benne, hogy mikor jó, vegyél ki egyet és vágd ketté, hogy megfőtt-e.)

Amíg a nudlik főnek, elkészítem a sajtszószt. Olajon lisztet pirítok, éppen csak habzásig, majd folyamatos keverés mellett kb két dl tejjel felöntöm, hozzáadom a reszelt sajtot, fűszerezem és folyamatos kevergetés mellett beforralom. Ha még egy kis tejet kíván, mert túl sűrű, nyugodtan adj hozzá, a lényeg az, hogy beforrás után ne legyen túl sűrű, hanem selymesen bevonja a nudlikat. Ilyenkor a fűszereket célszerű utánaigazítani. 

Beleszedem a sajtszószba a nudlikat, összeforgatom, és tálalható is a végeredmény.

Megjegyzések