Extragyors paradicsomsaláta

Koktél, Marmande, Tigriscsíkos, Fekete, Sárga, mi az? Paradicsom!

Mániákusan csíráztatom a palántának szánt magvakat már februárban, amiket akkurátusan színek és méretek szerint kiválogatok a boltban. Imádom a különlegességeket, amit a piacon, vagy a szupermarketben nem találok meg. Tél végén a legnagyobb gyengém a vetőmagvásárlás és az előhajtatott virághagyma, a leárazott pulcsi és kabát vásárlása kevésbé. Na jó, nyilván az is, de ne térjünk el most a tárgytól. Az ablakpárkányon nevelem a kis növénykéket, hogy minél hamarabb paradicsom és paprika teremjen a kertben. Aztán általában hamarabb teremnek a májusban szabadföldbe vetett tövek, dehát ez van, olyan klassz nézni őket, ahogy nőnek tél végén :)

Aztán amikor már ősz derekán azon kell parázni, hogy jön-e a fagy, vagy nem, akkor jön a mit tegyünk a paradicsommal, hiszen még mindig iszonyat sok van belőle. Az októberi fagyok előtti érett paradicsommentő projekt indult.

Napon szárítani már nem lehet, ketchup már kész, paradicsomlé befőzve, lecsóhoz sok van, hát, együk meg frissen.

Gyorsan összedobható, valószínűleg a világ legegyszerűbb paradicsomsaláta receptje ez.

Hozzávalók:


  • kb 1 kg-nyi érett paradicsom, annál jobb, minél több fajta
  • két evőkanál almaecet
  • tizenkét evőkanál víz
  • egy teáskanál só
  • másfél evőkanál cukor
  • egy csipet borsikafű
  • egy mokkáskanál szárított, vagy egy ág friss, aprított bazsalikomlevél
  • egy csipet szárított, vagy néhány ág friss petrezselyemlevél


Elkészítés:


A paradicsomokat vagdosd fel falatnyi darabokra. Lehet karika, vagy félkarika, vagy kocka is, ahogy neked tetszik. Annál jobb, minél több fajtát és színűt használsz, az enyémbe most piros és sárga koktél, marmande, romus, san marzano, ökörszív, és fekete paradicsom került.

Keverd el az almaecetben a sót, a cukrot, oldódásig. (Az ecet savassága miatt hamarabb feloldódik a cukor és a só az ecetben, mint a vízben, vagy a már vízzel hígított ecetben.)

Add hozzá a fűszereket és a vizet, keverd jól el.

Öntsd a marinádot a paradicsomra, és keverd össze. Tedd a hűtőbe fél-egy órára, ha tovább hagyod, jobban átveszi a marinád ízét a paradicsom.

Turbózhatod apróra kockázott lila- vagy salottahagymával, plusz extraként kockákra vágott krémfehér- vagy fetasajttal is.

Pillanatok alatt elkészül, és pirítóssal is nagyon finom, nem csak salátaként.

Megjegyzések