Céklás sütőtökös tócsni

Tócsni, tócsi, vagy ahogy a Nyírségben nevezik, lapcsánka. Nagyapámtól tanultam az alapreceptet, aki sokszor mesélte, hogy kemencében, tepsiben sütötte az üknagyanyám, piros ropogósra.

Alig vártam már, hogy megérjen a kertben a sütőtök és a cékla.
Ez a tócsnivariáció már nagyon régóta a terveim között szerepel, kipróbálásra várva. És jelentem, nagyon finom.
Igazi őszi finomság, nem utolsó sorban rostban, és a cékla miatt vasban gazdag egy normál tócsnihoz képest.






Főzelékhez feltétként, vagy saláta mellé is adhatod, de önmagában is laktató étel.


Hozzávalók:

  • 10 dkg hámozott nyers sütőtök
  • 60 dkg hámozott burgonya
  • 10 dkg hámozott nyers cékla
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy tojás
  • 3 púpozott evőkanál liszt
  • só, borsikafű, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés:


A megtisztított burgonyát nagy lyukú reszelőn, a céklát és a sütőtököt kislyukú reszelőn reszeld le.

Add hozzá a tojást, ízesítsd sóval, rozmaringgal és borsikafűvel, tedd bele az egy gerezd lereszelt fokhagymát, valamint a lisztet (ennek a mennyisége attól függően változhat, hogy a burgonya mennyire lisztes, és a zöldségek mennyire levesesek). Keverd jól össze.

Egy serpenyőben melegíts meg kb egy dl étolajat, egy evőkanállal halmokban adagold bele a masszát, kissé lapítsd le, és a ropogósokat mindkét oldalukon süsd pirosra. Konyhai papírtörlőn itasd le róluk a felesleges zsiradékot, és tálald fokhagymás, rozmaringos tejföllel.

Ha minimális zsiradékkal szeretnéd készíteni, halványan kenj ki egy tepsit a kedvelt zsiradékkal, és öntsd bele a masszát, majd 190 fokos sütőben süsd meg, amíg az alja ropogós nem lesz.

Megjegyzések