Szomszédolós meggyes pite

Meggyszezon van. Vagy már nem? Mindenesetre nálunk most érik az apró szemű, savanyú sötétbordó fajta meggy (gőzöm sincs, mi a fajta neve, mindig bajban vagyok ezekkel). Viszont mivel betört a monszun kis hazánkba, így pillanatnyilag nem tudom leszedni a fáról, mert létrástól elsüllyednék a sárban. De azért szemfüles vagyok, mert minden nap figyelgetem, hogy bírja-e még pár napig anélkül, hogy a rigók ellopják egyesével a termést (jó, nekik is mindig jut néhány szem, de azért na). Már előkerestem a jól bevált házi kevert meggyes bögrés receptet.



Ez a süti az, amiből elkészültekor mindig biztosítunk a szomszédságnak is egy kis kóstolót.  Nem lehet elrontani :)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 bögre tejföl
  • 2 bögre cukor
  • fél bögre tej
  • 3/4 bögre olaj
  • 3 bögre liszt
  • fél sütőpor
  • 40 dkg tisztított, kimagozott meggy

tepsiméret: kb 35*22 cm

Elkészítés:

  1. A tojást, cukrot, tejfölt, tejet, olajat összekeverjük. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a nedves és száraz hozzávalókat összevegyítjük. Vajjal, vagy növényi zsiradékkal kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, és a tetejére szórjuk a meggyszemeket.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a pitét 30-40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, ebből látszik, hogy átsült-e a tészta. Egy hústűvel a tészta közepébe szúrunk, és ha már nem ragad rá a tészta, akkor készen van.
  3. Ha langyosra hűlt, kockákra vágjuk, tetejét porcukorral hintjük.
Icipicit várunk, amíg az illat összecsalogatja a családot és a szomszédokat, aztán jóízűen elfogyasztjuk.

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.


Megjegyzések