Meggyszezon van. Vagy már nem? Mindenesetre nálunk most érik az apró szemű, savanyú sötétbordó fajta meggy (gőzöm sincs, mi a fajta neve, mindig bajban vagyok ezekkel). Viszont mivel betört a monszun kis hazánkba, így pillanatnyilag nem tudom leszedni a fáról, mert létrástól elsüllyednék a sárban. De azért szemfüles vagyok, mert minden nap figyelgetem, hogy bírja-e még pár napig anélkül, hogy a rigók ellopják egyesével a termést (jó, nekik is mindig jut néhány szem, de azért na). Már előkerestem a jól bevált házi kevert meggyes bögrés receptet.
Ez a süti az, amiből elkészültekor mindig biztosítunk a szomszédságnak is egy kis kóstolót. Nem lehet elrontani :)
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 bögre tejföl
- 2 bögre cukor
- fél bögre tej
- 3/4 bögre olaj
- 3 bögre liszt
- fél sütőpor
- 40 dkg tisztított, kimagozott meggy
tepsiméret: kb 35*22 cm
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Elkészítés:
- A tojást, cukrot, tejfölt, tejet, olajat összekeverjük. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a nedves és száraz hozzávalókat összevegyítjük. Vajjal, vagy növényi zsiradékkal kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, és a tetejére szórjuk a meggyszemeket.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a pitét 30-40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, ebből látszik, hogy átsült-e a tészta. Egy hústűvel a tészta közepébe szúrunk, és ha már nem ragad rá a tészta, akkor készen van.
- Ha langyosra hűlt, kockákra vágjuk, tetejét porcukorral hintjük.
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése