Pirogravírozott vágódeszka geometrikus szív mintával

Pirográffal készült vágódeszka geometrikus szív mintával

Mostanában nagyon trendi a geometrikus minta, a szimpla, egyenes vonalakból álló rajz, vagy grafika a lakberendezésben, dizájnban. Újra menő a makramé mellett például a fonalas-szöges "string art" falidísz is, ami igazából a hetvenes évek nagy slágere volt. 

A geometrikus grafikai trend nyomán készült a legkedvesebb barátnőm ajándéka is, egy konyhai vágódeszka, amire egy geometrikus szív mintát pirográffal készítettem el. A pirográf használata nem volt számomra ismeretlen, két éve karácsonyi ajándék gyanánt konyhai fa cuccokat dekoráltam vele személyre szólóra, fakanalakat, vágódeszkákat, aztán jött az elismerés sorban, hogy "persze, mi ezen nem fogunk dolgozni, mert milyen szép" :) Megnyugtatásul azért el kell, hogy mondjam, hogy a munka végeztével egy alapos mosogatás után nyugodtan lehet használni, hiszen lakkréteget nem kap, foodsafe fán dolgoztam, és ez a minta nem fog eltűnni a használat során :)

Pirográffal készült vágódeszka geometrikus szív mintával


Néhány dologra nagyon fontos odafigyelni a pirográf használatakor. A pirográf baromi forró - csak a műanyag részét fogd meg, és nagyon-nagyon figyelj arra, hogy nehogy megégesd magad vele. Használj hővédő kesztyűt, a pirográfot csak biztonságos helyre, a támaszára tedd le, mert baleset és tűzveszélyes. Az égető hegy cseréje előtt minden alkalommal húzd ki a tápellátásból, és várd meg, amíg teljesen lehűl a készülék. Használat után húzd ki, és várd meg a teljes lehűlést. Soha ne érintsd meg a pirográf fém részeit, mert súlyos égési sérüléseket okoz. A fa égetése során füst keletkezik, ezért védőszemüveg használata javasolt, mindig jól szellőző helyen használd, és soha ne hajolj közel a munkafelülethez, ne lélegezd be a füstöt, és ne menjen a szemedbe. Soha ne engedj gyerekeket, vagy háziállatokat a közelébe. Mindig tartsd be a mellékelt tájékoztatóban, és a dobozon olvasható biztonsági utasításokat!

Az én pirográfom (helyesebben a családi gép -  mivel több alkotó is van a családban) a Lidl-ből származik, a képen láthatóról van szó. 30 W teljesítményű, könnyen felmelegszik, több cserélhető mintázó, vonalazó és satírozó hegyet is mellékelnek hozzá a dobozban. Az előző jó sok művet kibírt, mielőtt kipurcant, de viszonylag költséghatékonyan pótolható, hiszen 2500 Ft körül már kapsz egyet akciósan, érdemes a katalógust bújni, amikor kreatív barkácscuccok vannak náluk. Aki nagyban műveli a pirografikát, az amúgy is komolyabb gépre fog beruházni. Én meg vagyok elégedve ezzel a kis gépecskével hobbicélra.




De lássuk, hogyan készült a fenti képen látható minta pirográffal.

Hozzávalók:

  • vágódeszka (kezeletlen fából)
  • pirográf
  • a kívánt minta
  • ceruza
  • ha a szabadkézi átmásolással nem boldogulsz, indigó is kellhet
  • régi fa vonalzó, vagy vékony, egyenes szélű léc
  • védőszemüveg, hővédő kesztyű

Elkészítés:

Rajzold meg a mintát, vagy ha a képen láthatót szeretnéd használni, akkor nyomtasd ki a sablont, és rajzold át a fára. Ha az átvasalós technikát használnád, és van lézernyomtatód, akkor ebben a palántajelölős bejegyzésben találsz néhány szót arról, hogy hogyan kivitelezhető minták vagy feliratok transzferálása fára vasaló segítségével.

Pirográf minta geometrikus szív


Ha a mintád átmásoltad a munkadarabra, készítsd elő a terepet. Konnektor, pirográf, munkaasztal, biztonságos előkészületek, fa vonalzó, vagy léc, ami segítségedre lesz az egyenes vonalak elkészítésében. A fém vonalzó azért nem jó, mert átmelegszik, és megégethet. Válaszd ki a hegyet. Ehhez a mintához a legmegfelelőbb egy ferde, vágott végű hegy, amit a bal oldali képen látsz. Ha ugyanilyen pirográffal dolgozol, az előírásokat követve csavard be a a pirográfba a besütőhegyet, hogy stabilan álljon, csak ezután csatlakoztasd a konnektorhoz a készülék villásdugóját. 




Ha a pirográf kellően felmelegedett, nekiláthatsz a mintázásnak. Tedd a vonal mellé a vonalzót, vagy lécet, és ennek támasztva, folyamatos, határozott mozdulattal, nem túl erősen nyomva vezesd végig a hegyet a munkadarabon. Folytasd addig, amíg készen nem vagy az egész mintával. 
Ha félresiklik a mintázás, és nem túl mély a beégetés, csiszolóvászonnal tudsz korrigálni. 
Egyáltalán nem baj, ha nem tökéletes, a tökéletes úgyis unalmas :)


Pirográffal készült vágódeszka geometrikus szív mintával


A munka végeztével elégedetten csodáld meg a művedet. Ha nem sikerül elsőre, akkor se aggódj, gyakorlat teszi a mestert. Próbálkozz egy darab fán, kezdd egyszerűbb mintákkal, különböző hegyek kipróbálásával, időbe telik, mire kialakul a megfelelő technika. Róma sem egy nap alatt épült fel :) 


Íme az elkészült végeredmény. Kapott még egy kis csiszolást egy-két helyen, látod, nálam sem mindig egyenes az egyenes, vagy épp nem arra fut a szálak miatt, amerre szeretném, de ezt simán lehet korrigálni egy kis csiszolóvászon segítségével.


Pirográffal készült vágódeszka geometrikus szív mintával


A bejegyzés nem szponzorált.



Megjegyzések