Mentás citromfüves sárgabarackdzsem


Barátnőm meglepett egy jó nagy adag sárgabarackkal, és mivel nagyon szeretem a fűszeres, vagy extrásított dzsemeket mindenféle variációban, így a kertből szedett menta és citromfűlevelekkel, valamint vaníliával és citrommal bolondítva született meg ez a frissítő, nem túl édes finomság.






A titok nyitja a cukorstopos quittin, ennél a zselésítőnél annyi cukrot/édesítőszert használsz, amennyit akarsz. Simán ki is hagyható az édesítés. Mivel én citromot is adtam a lekvárhoz, így nálam 40 dkg cukor került bele 2 kg gyümölcshöz. 



Hozzávalók:


  • 2 kg érett, tisztított, magjától megszabadított sárgabarack
  • 2 zacskó quittin cukorstopos verzió
  • ízlés szerinti édesítőszer, akár el is hagyható, útmutató a csomagoláson. Nálam 40 dkg cukor került bele.
  • egy db közepes bio citrom leve
  • három ág citromfűről lecsipkedett, tisztára mosott citromfűlevél
  • egy ág mentáról lecsipkedett, tisztára mosott mentalevél
  • egy teáskanál vaníliakivonat (vagy egy zacskó vaníliás cukor)


Elkészítés:


  1. A barackot turmixold le, akár simára, akár darabosra, vagy ha szereted a nagy gyümölcsdarabos dzsemet, akkor elegendő kézzel is szétnyomkodni. 
  2. Helyezd egy lábasba, és alaposan keverd el benne a quittint, majd forrald fel.
  3. Ha felforrt, add hozzá a citrom kifacsart levét, a citromfű és mentaleveleket, a vaníliakivonatot, és a cukrot vagy édesítőszert, és várd meg, amíg újra felforr. 
  4. További öt perc forralás után töltsd alaposan elmosott üvegekbe, jól csavard rá a tetőt, és öt-tíz percre fordítsd a tetejükre a lezárt üvegeket. Fogókesztyűt használj az üvegek megtöltésekor, mert nagyon forró a dzsem. Sőt, főzés közben is csapkodni fog, úgyhogy ha nem akarsz absztrakt mintákat a konyha falán, plafonján, és hogy megvédd magad a kicsapódó lekvár okozta forrázástól, akkor használd a fedőt - tapasztalat :)
  5. Hagyd kihűlni a dzsemet, címkézd fel (házi címkeragasztó receptet itt találsz, nyomtatható címkéket pedig például itt és itt) , és helyezd a kamrapolcra - már ha nem kerül azonnal elfogyasztásra :)







A bejegyzés nem szponzorált.

Megjegyzések