DIY Világító LED dekor♥

Van a fáradtságnak az az éber, de mégis félkómás állapota, amikor egyszerűen, hirtelen jönnek az ötletek, mint amikor a rajzfilmekben a szereplő megvilágosodik, és a feje felett felvillan az izzó.

DIY LED decor ♥ | DIY LED dekor ♥



Adott volt egy nagyon olcsó képkeret, a karácsonyi ledes elemmel működtetett fényfüzér, és így született ez a világító, ledes szívecskés dekoráció. Kíváncsi vagy, hogyan készült?



Amire szükséged lesz:


  • képkeret farostlemez hátlappal
  • elemes LED fénysor
  • fehér akrilfesték
  • alumínium ragasztószalag vagy öntapadós tükörfólia
  • ecset
  • ceruza
  • vonalzó
  • kartonpapír
  • olló
  • laposfogó
  • kalapács
  • fúrógép és fúrószár
  • egy keményebb fa alátétnek a fúráshoz
  • pillanatszorító
  • védőszemüveg


Ahogy készült:


1.  A képkeret hátuljából egy laposfogó segítségével húzd ki a hátlapot tartó pöcköket. Az üvegre (vigyázz, mert éles!), valamint a belső papírokra nem lesz szükséged.

    













2. A farostlemezt fektesd magad elé, majd kartonpapírból vágj ki egy szívformát, és helyezd a farostlemez közepére, ezután rajzold körbe. A megfelelő elhelyezéshez mérd ki pontosan, hogy a szív jobb és bal oldalán, illetve a tetején és az alján ugyanannyi legyen a távolság a farostlemez szélétől.














3. Számold meg, pontosan hány db LED van a füzéren, majd mérd ki, és rajzold be, hogy hová kerüljenek a LED-ek. A szív felső ívébe és csücskébe, valamint az alsó csücskébe mindenképpen tégy egy-egy LED-et, hiszen ez adja meg a szív fő kontúrját. Ha szemre nem tudod beosztani, egy madzag segítségével egyszerűen körbe tudod mérni a kerületét, ezek után már csak el kell osztanod a távolságot ledek száma mínusz eggyel, és feljelölni a kifúrandó helyeket.













4. A farostlemezt rögzítsd le stabilan egy fa alátéten a pillanatszorítóval, hogy fúrás közben ne tudjon elmozdulni, majd válaszd ki a fúrószárat. Mérd meg egy tolómérő segítségével, hogy a LED-ek legszélesebb pontja hány milliméter. Nekem 5,04 mm volt, ezért egy 5-ös fafúrószárral dolgoztam, hiszen szélesíteni mindig tudsz rajta egy ráspollyal, de ha túl nagy a furat, akkor kiesnek, vagy átesnek rajta a LED-ek. Vedd fel a védőszemüvegedet, és fúrd ki a furatokat, amibe a LED-ek kerülnek. Ha szükséges, egy 80-as, vagy 100-as finomságú csiszolópapírral távolítsd el a fúrás közben keletkezett durvább sorjákat a farostlemezről.




























5. Ha van tükörfóliád, akkor vágd ki belőle a szív formáját a karton sablonod segítségével, és ragaszd fel középre. Ha nincs, - ahogy nekem sem volt, - akkor használhatsz alumínium ragasztószalagot, és több szalagcsíkot egymás mellé helyezve is kivághatod és felragaszthatod a szívformát. Ha szükséges, egy pici olló segítségével távolítsd el a furatokból a ráhajló fóliát.











































6. Fesd le a fehér akrilfestékkel a külső részt, minden réteg között megvárva a száradási időt.















7. A farostlemezt helyezd vissza a keretbe, és rögzítsd a kerethez a képrögzítő pöckökkel (ezidáig nem jöttem rá, mi a nevük pontosan :D).















8. A LED-eket a szív alsó csücskétől indulva hátulról előre dugd át a furatokon. A hátoldalon kiálló vezetéket kábelkötegelővel összefoghatod, vagy szigetelőszalaggal a keret hátuljához erősítheted, hogy ne álljanak ki, ha zavar. Az elemtartó/kapcsoló dobozkát elrejtheted a felállított keret mögé, de egy ragasztópisztollyal a hátlapra is felragaszthatod.















9. És készen is vagy. Kapcsold be, állítsd az asztalra, vagy a szekrényre, mint egy képkeretet, és gyönyörködj :)


További végtelen lehetőségek rejlenek a képkeretek, a fóliák színében, és a saját kreativitásodban :)

Fontos! A LED-ek elméletileg nem melegszenek fel, ennek ellenére sose hagyd felügyelet nélkül, és mindig tartsd be a biztonsági utasításokat! A gyerekek nem tudják felmérni a biztonsági kockázatokat, ezért ők ne férhessenek hozzá! Na és a háziállatok sem. A LED izzók fénye közelről nagyon erős (tapasztalatom szerint főleg a hideg fényű LED-eké), ezért közvetlen közelről ne bámuljuk a LED-eket.

Megjegyzések