Fahéjas cseresznyedzsem


Mert ugye a nagylányok már nem azt csinálják  a cseresznyével, hogy a párosával leszedett száras szemeket a fülükre akasztva rohangálnak vigyorogva (persze, nem hát, csak a hozzám hasonló infantilis lelkületűek :D)

Hanem inkább főznek belőle pálinkát. 

Jaj dehogyis, miket írok, lekvárt, természetesen. 

Vagyis inkább dzsemet, mert az sokkal egyszerűbb és gyorsabb, és nagyon finom.

Nézzük, hogyan készült a fahéjjal fűszerezett cseresznyedzsem.


















Hozzávalók:

1 kg tisztított, kimagozott cseresznye
2 zacskó quittin 2:1 (vagy a cukorstopos verzió)
40 dkg cukor (ízlés szerint)
egy teáskanál fahéj (ízlés szerint)


Elkészítés:

A tisztított, kimagozott, megmosott gyümölcsöt egy tálban kézzel szét- és összenyomkodjuk darabos állagúra, belekeverjük a két zacskó zselésítőt, és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a cukrot, aztán amikor újra felforrt, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és öt percig főzzük. Ennyire egyszerű az egész.





Ezután sterilizált üvegekbe töltjük, és a kupakot szorosan rácsavarva öt percre feje tetejére állítjuk a kis üvegcséket. Nekem négy közepes üveggel lett.

A maradék már elfogyott fánk kíséretében.



Megjegyzések