Címkeragasztó házilag

A régi címkék befőttesüvegről való leoldásával általában meggyűlik a bajom. Először le kell áztatni a papírréteget, utána körömlakklemosóval leoldani a ragasztómaradványokat, majd újra elmosni az üveget.
Az új befőttek üvegeinek felcímkézésére csak most találtam elfogadható megoldást, idáig a celluxos kivitelezés volt bevett szokás, ami viszont valljuk be, nem túl esztétikus. Olyan ragasztó kellett, ami áztatással könnyen lejön az üvegről, viszont egyszerűen felragasztható, és rajta is marad az üvegen addig, amíg szükséges. Ja, és ami nem látszik úgy, mint a cellux, hanem szépen megbújik a címke hátoldalán.


Íme egy házi címkeragasztó recept, ami bevált.


címkeragasztó házilag, befőzés címke
A címkeragasztó felkenés után
Találtam néhány receptet, de vagy túl sok hozzávalót tartalmaztak, vagy nagyon nagy és aránytalan mennyiségekkel dolgoztak.

A lenti recept összesen három összetevőből áll, és tökéletesen működik.

Ahogy a címkeragasztó készült

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál porzselatin
  • fél evőkanál víz
Elkészítés:

Az almaecet és víz keverékében elkeverjük a zselatinport, és felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről. Mindenképpen szellőztessünk közben, mert irdatlan almaecetszag fog terjengeni közben a konyhában, és utána is :-)

Amikor már nem forró, egy ecset segítségével vékony rétegben felvisszük a címke hátuljára, és hagyjuk megszáradni.

Amikor fel akarjuk ragasztani, a ragasztózott oldalát kissé megnedvesítjük (én nem nyalnám meg, nem annyira guszta :D , úgyhogy ujjal kentem rá egy kis vizet), és felhelyezzük a befőttesüvegekre, majd hagyjuk megszáradni.

Egyelőre tökéletesen tartják magukat a kis cédulák az üvegek oldalán, nem adták fel, kitartóak, szóval úgy tűnik, beválik a ragasztó.

Légmentesen lezárva kis dobozkában a hűtőben tárolható, ha újra akarjuk használni, a mikróban pár másodperc alatt megmelegítjük, és már kenhető is ecsettel, még jobban kenhető vizes ecsettel.

Megjegyzések

  1. Kiválóan működik borcímkéknél is, kreatív papíron. Köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése