Sajtszószos tészta sonka-brokkoli-répa turbózással

Avagy, a maradék sonka megmentése.
Biztosan mással is megesik, hogy azonnal szénhidrátra van szüksége a szervezetének. Nos, velem sokszor. És az is, hogy a húsvéti sonka maradványait felhasználom valamihez, mert már sonka-tojás-torma-mérgezést kaptam a húsvéti zabálások során. A helyzet adott volt, így született ez a finom és gyors étel.



A hozzávalóknál sajnos nem leszek pontos, a szószt érzésre csináltam, csak kb mennyiségeket tudok.
25 dkg tészta (nálam rövidcső, mert az jóóól beszívja a szottyot)
20 dkg brokkolirózsa
egy nagy sárgarépa
20 dkg maradék főtt-füstölt sonka
a szószhoz kevés olaj, liszt, kb 3 dl tej, 5-10 dkg reszelt trappista sajt, só, bors, szerecsendió


Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, közben a rózsákra szedett brokkolit, és a megtisztított, felkarikázott sárgarépát rövid ideig blansírozzuk sós vízben, majd leszűrjük (a zöldségek levét felhasználhatjuk bármihez, amihez alaplé szükséges). A sonkát felkockázzuk, és átpirítjuk egy serpenyőben, majd összeforgatjuk a zöldségekkel. A sajtszószhoz kevés olajon kb egy púpozott evőkanálnyi lisztet megfuttatunk, felöntjük tejjel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük, csomómentesre keverjük és összeforraljuk, majd a tésztára öntjük.
Egy tűzálló tálban összekeverjük a tésztát és a zöldséges sonkát, tetejére szórhatunk még egy kevés reszelt sajtot.
Sütőben össze is piríthatjuk, ezt nekem már nem volt türelmem megejteni, így is nagyon finom. :)

Megjegyzések