Márciusi ötletbörze

Kert

Készítsük elő a talajt a vetéshez, ha ősszel nem ástuk fel, most tegyük meg, és alaposan gereblyézzük el. Dolgozzunk komposztot a talaj felső rétegébe. Gondoljuk át, mit hová vetünk majd, hol volt tavaly, és ne ültessük ugyanarra a helyre ugyanazt a növényt.  
Készítsünk fóliaházat műanyag csövekből és átlátszó fóliából, vagy néhány sor téglából és régi kiszuperált ablakból. Ültethetünk bele retket, salátát, nevelhetünk benne palántákat.
Végezzük el a szükséges metszéseket, távolítsuk el a növényekről az elhalt részeket.  Szedjük össze a lombmaradványokat, elszáradt leveleket, komposztáljuk, ha lehet.
Készítsünk palántajelölőket, hogy tudjuk, milyen növényt hová ültettünk.
Ha február végén nem tettük meg, most ültessük el tőzegpogácsákba a palántának nevelendő növények magvait, pl paradicsom, paprika, fűszernövények.  A tőzegpogácsákat állítsuk tálcára, és locsoljuk meg, majd amint megszívták magukat vízzel, két-két szem magot tegyünk egy pogácsa közepére. Takarjuk be kevés tőzeggel, és állítsuk meleg helyre, öntözzük folyamatosan. Egy-két hét elteltével megjelennek a sziklevelek, ilyenkor már gondoskodjunk megfelelő mennyiségű fényről is számukra. A legjobb hely számukra egy nyugati fekvésű, nem huzatos ablakpárkány.


Konyha
Állítsuk össze a húsvéti menüsort. Tervezzünk hidegtálat, sonkatekercset, sajttekercset, salátát, apró szendvicseket a sonka és a főtt tojás mellé.
Tegyük érdekesebbé a főtt tojást. A keményre főzött tojás héját törjük meg, de ne szedjük le, és tegyük meleg szójaszószos vízbe, ettől a repedések mentén barna márványminta alakul ki a fehérjén. A meghámozott főtt tojást áztassuk cékla főzőlevébe, vagy céklalébe, így természetes színezékként használva a céklát gyönyörű pink tojásokat kapunk.
Vásároljunk fűszernövényeket. Kiültetésig a konyhapárkányon, vagy az előtérben napos, világos helyen tarthatjuk őket és folyamatosan használhatjuk ízesítésre, ételek díszítésére.
A torma szintén elmaradhatatlan kelléke a húsvétnak. Készítsünk tormamártást, amit tojásba, sonkába tölthetünk, vagy pirítós falatokon kínálhatunk akár vegáknak is pl egy-egy szelet retekkel, vagy tépősalátával.


Otthon
Legyünk túl a nagytakarításon minél előbb. A szőnyegeket is tisztítsuk ki, a tavaszi napsütésben hamar megszárad. Az ablaktakarítást lehetőleg akkor végezzük, amikor nem tűz oda a nap, így kevésbé lesz csíkos a végeredmény.
Készítsünk ajtó, ablakdíszt és asztaldíszt, vegyük elő a színes konyhai textileket is.
Szellőztessünk gyakrabban, lefekvés előtt mindenképpen. A tavaszi fáradtságot vitaminok pótlásával, szabad levegőn tartózkodással, aktív pihenéssel, mozgással hamar elűzhetjük. Készítsünk a reggeli mellé élénkítő teakeveréket, este lefekvéshez relaxáló, nyugtató teakeveréket.
Ültessük át a szobanövényeket. Mindig csak egy mérettel nagyobb cserepet vegyünk, és a növénynek megfelelő virágföldbe ültessük át. Ha szükséges, a sarjakat válasszuk le, ültessük kisebb cserépbe, és ajándékozzuk el a sarjnövénykéket.


Szabadidő
Ha még a hagyományokhoz híven fogadunk locsolókat, ne adjuk olyan könnyen a piros tojást, rendezzünk tojásvadászatot. Rejtsünk el a kertben, vagy a lakásban a hímestojásokat, és rajzoljunk hozzájuk vicces kincskereső térképet. A locsolkodás után adjuk a locsolók kezébe a képet, és aki a leggyorsabban megtalálja, kapjon extra ajándékot.
Inspirálódjunk magazinokból, könyvekből, keressünk húsvéthoz kapcsolódó barkácsötleteket, amiket magunk is meg tudunk valósítani. Varrjunk tojásformákat apró mintás kartonból, és akasszuk barkás ágakra, vagy faágra, és tegyük a konyhaasztalra. Húsvét előtt már gondolkodjunk előre, és az ételekbe, süteményekbe szükséges tojásokat mossuk meg, és fújjuk ki ahelyett, hogy feltörjük és eldobjuk a héjukat. Így összegyűjthetünk több alapanyagot a hímestojáskészítéshez.
Ha nem húsvétozunk, akkor is szerezzünk be, vagy vegyük elő a szekrényből a virágos, tavaszi abroszokat, színes girlandokat, tegyük tavasziassá az otthonunkat előre hajtatott jácinttal, nárcisszal, krókuszokkal, virágos ágakkal, figurákkal, ha van rá módunk.

Megjegyzések