Gyümölcslekvárral töltött mazsolás mandulás bukta


Igazi téli hangulatba hoz egy pohár meleg tejjel ez a nagyon egyszerűen elkészíthető kelt bukta.
Bekucorodós téli estékre ideális vacsorára, vagy egy tartalmasabb, laktató leves mellé második fogásként.


Hozzávalók:
3 dl tej
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
egy csipet só
50 dkg liszt
3 evőkanál cukor
egy zacskó instant élesztő (7 dkg-os)
5 dkg szeletelt mandula + a díszítéshez
5 dkg mazsola
tölteléknek sütésálló gyümölcslekvár
egy tojás a kenéshez


Elkészítés:
A hozzávalókat (tej, vaj, só, liszt, cukor, élesztő, mandula, mazsola) ebben a sorrendben beleöntjük a kenyérsütőgépbe, majd a kelesztőfunkciót választva bekapcsoljuk.
Amikor letelt a kelesztés, lisztezett deszkán kinyújtjuk félujjnyi vastag téglalap formára, és 12 db egyforma téglalapot vágunk belőle.(Ha kisebb buktákat akarunk készíteni, vághatjuk kisebbre is)
A téglalapok keskenyebb oldalának egyharmadára halmozzuk a lekvárt, kb másfél evőkanálnyit), majd feltekerjük a tésztát úgy, hogy a szélei alulra kerüljenek, és a tepsiben egymás mellé helyezzük őket.
A tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék szeletelt mandulával. 15-20 percig hagyjuk őket tovább kelni, majd előmelegített, 190 fokos sütőbe toljuk, ahol körülbelül 15 perc alatt megsül. Akkor van készen, ha az alja és a teteje is aranybarna színt kap.

Megjegyzések