Februári ötletbörze

Február a tél utolsó, és egyben az év legrövidebb hónapja. Nemsokára itt a tavasz, már csak 28 nap, és március :) Addig is íme egy-két ötlet a február eltöltésére.













KERT
  • Készítsünk listát azokról a növényekről, amit ültetni szeretnénk, legyen szó akár a virágágyásról, akár a veteményesről. Írjuk a nevük mellé, hogy milyen magasra és terebélyesre nőnek, mekkora a fény- és a vízigényük, milyen színűek. Így a későbbiekben egyszerűbb lesz megtervezni, hogy hová ültessük őket.
  • Készítsünk egy pohár forralt bort, és vegyünk magunk elé egy kockás füzetet.  Rajzoljuk le, hogyan fog kinézni a veteményeskert. Ha méretarányos rajzot készítünk, egyszerűbb dolgunk lesz.
  • Nincs kerted? Sebaj, sok növény van, amit cserépben, kaspóban, balkonládában is lehet termeszteni. Persze ne számítsunk egész télre elegendő termésre a két bokor balkonparadicsomtól, de pl egy-egy különlegesség csodásan feldobja a kis erkélyeket is. Nézzünk szét a boltokban, a paprikafajták, paradicsomfajták között vannak apró, bőtermő kis csöppségek is. Tavaly például egy tündéri narancssárga balkonparadicsom-magot vettem, apró ízbomba gömböcöket produkált. Paprikából a macskasárga és a kosszarvú is hihetetlen mennyiségű termést hozott, ezek is prímán teremnek egy-egy nagyobb cserépben. Próbálj meg fűszernövény-magvakat beszerezni és elvetni cserépbe, pl. snidlinget, zsályát. A bazsalikomot nem egyszerű magról nevelni, inkább cserepeset vegyünk. Dekoratívak és fel is használhatóak a konyhában, a snidling és a kakukkfű virága pedig ételek díszítésére is tökéletes.
  • Szerezzük be a virág- és zöldségvetőmagokat, mostanában akciós áron kaphatóak. Keresgessünk a jól beváltak mellett egy-két különlegességet is, nálam ez jelenleg a pak choi, valamint a szokatlan színű termést hozó zöldségek viszik a pálmát, a fehér uborka, a sárga cukkini, a fekete répa, a fekete bab, a tigriscsíkos és a fekete paradicsom. Vegyünk ültetőközeget is (tőzegpogácsa, vagy virágföld és tőzeg), valamint kis cserepeket, ládákat.  Készítsünk palántajelölőket, hogy ne keverjük össze kiültetés előtt a különböző fajtákat. Gyakorlott szem már a kis palánta leveléből megállapítja, hogy egy-egy paradicsom melyik fajta, de kezdőként ez totális képtelenség, ezt a tapasztalat mondatja velem. :)

OTTHON
  • zzük át és rendszerezzük a tavaszi ruhákat, cipőket, és javítsuk (javíttassuk) meg, amelyiknek szüksége van egy kis reparálásra. Amelyiket nem hordjuk, adjuk tovább, vagy ajánljuk fel valakinek, akinek szüksége van rá.

KONYHA
  • Idén február 12-én kezdődik a böjt időszaka, ha nem is böjtölsz negyven napig húsvét előtt (én sem lennék rá képes), azért néha iktass be húsmentes napokat, hiszen a gyümölcs és a zöldség jó dolog. Millió húsmentes recept közül választhatunk, zöldségfasírtok, tésztaételek, egytálételek, a sort kilométereken át lehetne még folytatni. :)
  • Csíráztassunk magvakat! Nemcsak a téli vitaminhiány ellen, hanem az ásványi anyagok pótlására is alkalmas. Szendvicsekbe, salátákba keverve, nyersen fogyasszuk!
  • Süssünk Valentin-napra szívecskés süteményeket. Tortát, kekszet, vagy muffint. Nem az ajándékvásárlás a lényeg, hanem hogy együtt legyünk azokkal, akiket szeretünk, és kicsit jobban figyeljünk rájuk.  Ha valaki nem édesszájú, készítsünk szív formájú sós kekszet neki. Akár szeretteinknek, akár magunknak is összeállíthatunk egy Valentin-napi vacsora menüsort. Ha nincs párunk, akkor is megtehetjük, hogy önmagunkra kicsit több minőségi időt szánunk ezen a napon, például beszervezünk egy csajos wellnesshétvégét, netán egy habos kakaós délutáni traccspartit. Vagy csak egyszerűen veszünk egy csokor virágot az étkezőasztalra, felbontunk egy üveg bort, megsütünk egy szív alakú pizzát, és egy arcpakolást felkenve lazítunk, vagy egy nagy kád habos, fürdőbombás, fürdősós meleg vízben ücsörögve elolvasunk egy kedvünkre való könyvet, és megeszünk egy kis doboz bonbont.
  • Tanuljunk meg fánkot sütni! Kérjük meg a családtagokat, hogy osszák meg velünk a jól bevált családi receptet. Beszéljünk meg velük egy időpontot, cserébe vigyünk nekik ajándékba egy kosárban összeállítva fánkhozzávalókat: lisztet, olajat, élesztőt, cukrot, lekvárt, tejet, túrót.

SZABADIDŐ
  • Látogassunk el egy tropicariumba, ha nyári élményre vágyunk.
  • Kiránduljunk egy vadasparkba. Ha február másodikán járunk ott, akkor figyeljük a medvét, hogy kibújik-e a barlangjából.
  • A síszezonnak lassan vége, szánkózzunk, építsünk hóembert, amíg tehetjük.
  • Még tart a farsangi szezon, szervezzünk farsangi bulit, vagy gyerekzsúrt, fessünk álarcokat, arcfestékkel akár arcra is, varrjunk textilből, vagy ragasszunk krepp-papírból, kartonból jelmezeket.

Időjárás-előrejelző napok februárban:
Gyertyaszentelő (február 2.- ha szép napsütéses idő van, még sokáig tart a tél).
Dorottya napja (február 6.- ha ezen a napon fagy, akkor Julianna napján szép idő lesz).
Bálint napja (február 14.- ha ezen a napon hideg és száraz az idő, akkor jó termés várható).
Julianna napja (február 16.- ezen a napon általában havazik).
Zsuzsanna napja (február 19.- ha ezen a napon megszólal a pacsirta, hamarosan jó idő lesz).
Mátyás napja (február 24.- ha ezen a napon fagy, akkor rövidesen megenyhül, ha nem fagy, akkor rosszabbra fordul az időjárás).


Megjegyzések