A minap eszembe jutott, hogy vajon a hajtógázas, vagy pumpás légfrissítőkön kívül milyen egyéb, környezetbarátabb opciók jöhetnek még számításba egy-egy helyiség levegőjének felfrissítésére. Az illatgyertyák, a párologtatókba cseppentett illóolajok, a levendulás zacskók is segíthetnek ebben. Aztán oda jutottam, hogy mi lenne, ha kipróbálnám a potpourri készítést házilag? Nem csak díszít, de finom illatot is ad a lakás különböző részein, kisebb-nagyobb tálakban, zacskókban kihelyezett keverék. Nos, ezek nem a hagyományos értelemben vett potpourrik, de garantáltan jó illatot biztosítanak.
A következőkben néhány variációt mutatok az illatosító tálkák tartalmának összetételére. A hagyományos potpourrikat (ami általában túlillatosított és túlszínezett,) három fajta alapanyagból (illatosítóanyagokból, az ezt megkötő anyagokból, és töltőanyagokból – szárított termések, ágak, növényi darabok) állítják össze. Azonban mi is elkészíthetjük a saját, házi potpourrinkat. A termések, gyógynövények, fűszerek változatos színei, illata, mérete garantálja számunkra, hogy minden szobába összeállíthassuk a számunkra legmegfelelőbb kombinációt. Vegyszerek nélkül.
Téli fűszeres: fenyőtobozok, pisztáciahéj, szárított korona termés (szárazvirág-kötészeti alapanyagok között található meg a boltokban, másik neve bakuli), egy maréknyi szárított csiphebogyóhús, néhány szárított narancskarika, szárított mandarinhéj, egy rúd egész fahéj, egy teáskanál szegfűszeg, egy evőkanál csillagánizs
Bármilyen citrusfélét tehetünk bele szeletelve és megszárítva, vagy csak a héját lehámozva, megszárítva. Kerülhetnek bele illatos gyógynövények, szárított virágok, fűszerek is. A lime-és citromkarikák, na meg a zöld alma héjának darabkái épp száradnak nálam, legközelebb ezekkel fogok kísérletezni.
A keverékeket tegyük pár napra lezárt dobozba, hogy az illatok összekeveredjenek, majd bővülő szájú tálba, vagy kehelybe töltve helyezzük az illatosítandó szobába.
A potpourrit soha ne tegyük gyerekek, vagy háziállatok által elérhető helyre!A keverékeket tegyük pár napra lezárt dobozba, hogy az illatok összekeveredjenek, majd bővülő szájú tálba, vagy kehelybe töltve helyezzük az illatosítandó szobába.
A szárazvirág-kötészeti alapanyagok nem alkalmasak emberi fogyasztásra!
Te hogyan illatosítasz?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése